This post is also available in:
Română
Astăzi ne plimbăm prin micul sat Castelmola, cucerim Vulcanul Etna şi admirând defileul fluviului Alcantara, descoperind înca o dată locuri de neuitat de pe Insula Minunilor – Sicilia. Prima parte o puteţi descoperi în acest articol, Insula Minunilor – Sicilia – partea 1.
Castelmola este un mic sat cu o vedere incredibilă asupra oraşului Taormina. Piazza Sant’Antonio a fost construită din mozaic din piatră albă și lavă în 1954 ca o terasă în jurul ruinelor unui castel.
Spre Castelmola se poate urca din Taormina cu autobuzul, preţul unui bilet dus-întors este de 2.80 euro, un drum plin de serpentine înguste.
Biserica San Giorgio a fost construită în 1450 iar pe lângă aceasta se coboră pe o scară din fier, destul de abruptă, de unde se poate admira Taormina în toată splendoarea ei.
Vulcanul Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa, la aproximativ 3330 metri deasupra mării, deși de multe ori înălțimea sa se modifică atunci când erupe.
Aproximativ 200 de erupţii au fost documentate de-a lungul secolelor,multe dintre ele fiind considerate destul de mici raportând la distrugerile provocate. “Muntele” nu a fost însă în întregime inofensiv , în 1928 distrugând orașul Mascali .
Un câmp de lavă lung de 7 km și lat de 5 km
Din Catania, Taromina sau Giardini Naxos sunt organizate zilnic excursii de o zi iar preţurile încep de la 40 euro şi pot ajunge până la 90 euro. Aici găsiţi mai multe excursii.
Noi am plecat din Giardini Naxos, iar cu cât urcam cu atât se putea observa din ce în ce mai multă cenuşă pe marginea drumului, prin curţile oamenilor, pe case, pe maşini. Am rămas surprinsă de câte sate sunt la poalele unui vulcan. Oare de ce? Datorită fertilităţii solului.
Autocarul s-a oprit pe platforma Rifugio Sapienza(aflata la 1900 metri) unde se află o parcare imensa, magazine de suveniruri şi obiecte făcute din lavă întărită, de unde am luat mai departe telecabina (reconstruita în totalitate dupa erupţia devastatoare din 2003) până la 2500 m iar de aici sunt trasee cu maşini 4×4 până în apropierea craterului principal ( în jur de 30 euro/pers). Din păcate nu am putut merge cu maşina deoarece de câteva zile se înregistra o activitate seismică prea puternică şi au oprit accesul în apropierea craterului principal.
La 2500 m altitudine am fost întâmpinaţi de un miros puternic de sulf, de zapadă (da, în mijlocul verii era zăpadă) iar oriunde priveai erau cratere de toate dimensiunile şi nuanţe: arămiu, ciocolatiu, roșu şi galben. Coloritul lor frumos era dat de numeroşi mușchi şi licheni ce işi găsiseră loc prielnic pe pante şi în interiorul conurilor vulcanice.
Temperatura se poate schimba de la un moment la altul, în Giardini erau 30 de grade şi soare, în parcarea de la baza muntelui deja erau în jur de 20 grade şi innorat iar cum am început să urcăm cu telecabina am fost înconjuraţi de ceaţa iar temperatura a scăzut sub 12 grade.
Vă recomand să vă luaţi în rucsac un hanorac şi bineînţeles pantofi sport! Am văzut pe vulcan câteva persoane în papuci de plajă!!!
După ce am cucerit Vulcanul Etna următoarea oprire a fost în defileul fluviului Alcantara iar pentru a ajunge acolo trebuie traversat un parc botanic, plin de cactuşi imenşi, pomi citri, castani, măslini, orhidee şi anemone.
Canionul este rezultatul acţiunii unui eveniment seismic ( produs de vulcanul Etna) care a dus la spargerea unui strat vechi de lavă, permiţand infiltrarea în interior a fluviului Alcantara.
La baza cheilor se poate ajunge pe scări sau cu liftul. Prima variantă este mai interesantă deoarece puteţi vedea mai bine rezultatul acţiunii apei de-a lungul anilor.
Apa este cam rece dar este perfectă pentru o baie revigorantă, în unele locuri apa poate ajunge pană la talie iar în alte porţiuni, este suficient de adâncă pentru o tură plăcută de înot. Aşadar, să aveţi la voi costumul de înot şi încălţăminte pentru apa.
Sper că v-am stârnit pofta de o vacanţă siciliană, urmează partea a III-a despre călătoria noastră în Sicilia – vom descoperi Insulele Eoliene.
Acestea fiind spuse, vă mulțumim că ne citiți și ne luăm rămas bun, până la următorul articol.
2 Comments
Super articol, sunt impresionata de peisajele de la Le Gole dell’Alcantara.
Abia astept sa vad cum arata Insulele Eoliene 🙂
da, sunt peisaje incredibile.